Tip van Tante no.03: we gaan op vakantie en nemen mee…. Huiswerk!

Tip van Tante no.03: we gaan op vakantie en nemen mee…. Huiswerk!

Tip van Tante no. 03:
We gaan op vakantie en nemen mee….. HUISWERK!
Zoals ik vorige week aan heb gegeven, deze zomervakantie elke vrijdag een tip om tijdens de vakantie op een speelse en leuke manier te werken aan (school)vaardigheden. Deze week Taal:

Voor het maken van “leesmeters” hoeven niet persé de AVI boeken gebruikt te worden. Een stripboek is ook prima! Of een reisgids, de informatie bij musea of in (dieren)parken, wegwijzers werken ook prima! En zo gaan ze ook nog eens inzien (misschien onbewust) dat kunnen lezen zinvol is om informatie te krijgen!

De ANWB heeft leuke boekjes: Jippie! voor Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland. Hierin staan wetenswaardigheden van het land maar ook leuke spelletjes en de meest gebruikte woorden in de taal van het land. Zo wordt lezen leuk én nuttig!

Een leuke activiteit tijdens de autorit: wie als eerste 10 voorwerpen heeft gezien waarin de “ij” voorkomt (dus niet de “ei”) of de “oe” of welke klank of letter dan ook (dat zijn er genoeg voor een lange rit…..)

Voor op de camping: schrijf het alfabet (en voor spellen in klanken ook de samengestelde zoals aa/ee/uu/ei/ou/au etc.) met stoepkrijt in cirkels op de straat en laat ze door het spellen van woorden van de ene kant naar de andere kant springen, zonder ernaast te stappen of vallen, want daar “zwemmen” de “krokodillen”! Geen stoepkrijt of tegels in de buurt? Neem de Letterspelmat mee!

Juni is de maand van het Kwartet! Mag ik van jou van de “au” het woord “klauwen”…… of lees de lastige maar grappige zinnen voor van De Gorgels om zo jouw kwartet te verzamelen. Het eerste is gericht op spelling, het tweede op AVI lezen.
9

Maar natuurlijk is het ook helemaal prima om gewoon lekker een mooi boek te lezen en jezelf even helemaal te verliezen in het verhaal!