Tip van Tante no.04: Samenwerken, samen spelen, samen plezier!

Tip van Tante no.04: Samenwerken, samen spelen, samen plezier!

Tip van Tante no. 04

“Ja maar, hij wil dit en ik wil dat!”

“Dat doet zij maar lekker zelf, ik ga dus niet meehelpen!”

“Als jij dat niet doet, ga ik niet meer met jou spelen!”

Zomaar wat zinnen die je ongetwijfeld deze vakantie gaat horen! Samen iets ondernemen is lastig, laat staan een ander helpen of de ander zijn zin geven en daarbij je eigen belang opzij zetten. Als ouder zijn we geneigd om te roepen dat ze niet zo egoïstisch moeten zijn en “gewoon” even hun broer of zus moeten helpen. Of dat samen iets doen toch veel leuker is dan alleen. Maar helaas werkt dat niet zo….

De mens is een eigenaardig wezen en handelt vanuit eigen belang. Samenwerken of iets voor een ander doen voelt alleen goed als het jou ook iets oplevert. Zelfs als iemand klaarblijkelijk belangeloos een ander helpt, doet men dit toch vaak omdat ze het fijn vinden als men hen dankbaar is of als ze hiervoor een compliment krijgen. Daar is niets mis mee, zo werkt het nu eenmaal.

Wil je dat je kinderen samen iets ondernemen of iets voor elkaar doen, laat hen dan het belang voor henzelf inzien! Dit kan door ze bewust te maken van het “voor-wat, hoort-wat” principe: “als jij je broer even helpt, dan zal hij volgende keer ook jou helpen”. Of maak hier afspraken over, liefst nog vóór jullie op bestemming zijn: “op de camping zullen we allemaal, elke dag, wat taken hebben. Pas als iedereen zijn taak heeft gedaan kunnen we zwemmen/spelen/ergens naartoe. Als je klaar bent met jouw taak en een ander nog niet, help elkaar dan, dan kunnen we eerder leuke dingen doen!”

Of laat ze inzien welk plezier ze zelf kunnen beleven aan het samen spelen door te verwijzen naar momenten dat ze samen iets ondernamen: “weet je nog die keer dat jullie zo gelachen hebben toen jullie samen….. etc.” . Eigenlijk zijn dat ook de beste leermeesters: de eigen ervaring! Dit hoeft vaak niet eens bewust benoemt te worden. Gewoon door te ervaren dat samenwerken ook henzelf meer plezier oplevert of sneller resultaat dan wanneer ze iets alleen ondernemen, is de beste manier.

Met coöperatieve (samenwerken) spellen zoals “Max de kat”(v.a. 4 jaar) en “De Geheime gang” (v.a. 6 jaar) leren ze onbewust dat samenwerken voordelen heeft. Met deze spannende gezelschapsspellen in je bagage, waarbij je alleen kunt winnen als je je eigen spelstrategie afstemt op die van de anderen en samen tot een aanpak komt, kan je vakantie niet meer stuk!

 

Zijn je kids wat ouder (pubers!), maak dan van de tent, caravan of hotelkamer een “Escaperoom”. Pas als zij samen alle opdrachten goed weten op te lossen, komen ze “vrij”. Kijk dan eens hoe het samenwerken gaat! “Escaperoom” is nu verkrijgbaar met een speciale zomerkorting van € 5,00.

Direct bestellen? klik hier.

Hoewel deze spellen voor jullie als ouders ook ontzettend leuk zijn om te spelen, hoor ik sommigen van jullie denken: “Maar ik heb ook vakantie, dan ga ik niet de hele tijd met mijn kinderen spelletjes spelen! Als zij zich met elkaar vermaken, kan ik eindelijk dat boek lezen!”. En dat is niet vreemd, want ook jullie zijn mensen en handelen vanuit eigen belang! Maar wil je dat ze meer samenwerken, dan zul je daar in moeten investeren. En als je daar duidelijke afspraken over maakt (bijvoorbeeld: “ik speel 1 keer dit spel mee, daarna spelen jullie het samen.”), levert het jou ook tijd voor jezelf op om dat boek te lezen!! Of ga je misschien toch nog een spelletje spelen samen met je kids?!?! 😉