Tip van Tante no.05: buitenspelen en bewegend leren

Tip van Tante no.05: buitenspelen en bewegend leren

Tip van Tante no. 05

Naar aanleiding van de tip van vorige week, tip van Tante no.04, over samen spelen en samenwerken, kreeg ik de vraag of ik ook tips heb voor spellen die met het hele gezin buiten te doen zijn. En dan graag wat actiever, want stilzitten was niet echt “hun ding”.

Volgers van Tante Tol op Facebook weten dat ik groot voorstander ben van bewegend leren. Zie ook mijn blog van maart jl. (klik hier). Het is wetenschappelijk aangetoond dat bewegen de hersenen activeert en stimuleert. Als je daarbij dan ook iets nieuws aanleert, wordt dit beter opgeslagen in het lange termijn geheugen. Dus ja, ik heb ook wel wat tips voor spellen voor buiten die lekker actief zijn en dus prima aansluiten bij mijn overtuiging dat buiten actief bezig zijn een bijdrage levert aan een positieve ontwikkeling. Of in ieder geval een hoop plezier oplevert 😉

Zo hebben wij met ons gezin tijdens onze jaarlijkse “Tollendag” nog ontzettend gelachen tijdens een spel met de Parachute van BS (klik hier voor product informatie). Wij hebben het ingezet als onderdeel van onze teamcompetitie waarbij elk team zoveel mogelijk punten moest verzamelen door goede samenwerking. Bij dit onderdeel moesten we de ballen in de lucht gooien vanaf de parachute en dan weer opvangen. Dat klinkt heel simpel, maar als je niet de juiste tactiek met elkaar doorneemt of de een trekt harder of eerder dan de ander, dan gaan de ballen alle kanten op behalve de kant die je wilt: terug in de parachute! Wat ook een goed onderdeel was die dag voor de samenwerking en met name ook het vertrouwen in elkaar en controle loslaten is fietsen op een tandem!

Maar terug naar de tips. Voor buiten activiteiten heeft BS nog veel meer materialen voor uren speelplezier. Een memorie spel met vlaggen, het behendigheidsspel Quick, het Finse werpspel Kubb waar motoriek én rekenvaardigheden worden geoefend. Kijk voor meer spellen van BS hier.  Ben je nu al op vakantie tijdens het lezen van deze tip en is het niet meer mogelijk deze spellen mee te nemen, dan kun je natuurlijk ook andere spellen zelf maken met simpele materialen uit de supermarchee of camping winkel.

Wat dacht je van dit idee: koop een paar gekleurde badsponzen, knip ze in repen van 1 á 2 cm en bindt 10 á 12 van deze repen in het midden aan elkaar met een elastiek. Zo ontstaat een “sponsbal” die je kunt onderdompelen in water om vervolgens een watergevecht mee te houden. Eerst even creatief bezig zijn om vervolgens in teams samen te werken en de warme dagen verkoelend door te komen.Kijk hier. En milieu vriendelijker dan waterballonnen omdat je geen ballonresten achterlaat!
of deze met wasknijpers: ieder krijgt 3 á 4 wasknijpers die je probeert aan de kleding van de ander te hangen. Als je knijpers op zijn ga je aan de kant staan en als iedereen zijn knijpers kwijt is, tel je wie de minste knijpers aan zijn kleding heeft. Die heeft gewonnen!

Staat het samenwerken of competitie niet voorop en wil je dat je kind gewoon lekker buiten speelt en geniet van de omgeving, geef je kind een leeg potje om dingen te verzamelen. Dit kun je daarna samen bekijken en de verwondering over de mooie dingen die “zomaar” voor het oprapen liggen, bespreken. Of je kunt daarna knutselen met de voorwerpen die zijn gevonden. Neem dus ook altijd wat lijm, plakband en een schaar mee, naast de potloden en stiften die je waarschijnlijk wel bij je hebt!

Tot slot wil ik jullie verwijzen naar een site voor leuke gymlessen (despelles.nl), waar ik het spel “mijnenveld” nog een hele leuke vindt voor op vakantie. Hierbij draait het om inzicht, snelheid en communicatie! Zo wordt de vakantie niet alleen een luier en hang vakantie maar een actieve vakantie die ook nog eens de hersenen stimuleert! Fijne vakantie!

Buitenspelen met producten van Tante Tol? klik hier!